Waar blijft in vredesnaam mijn rol?! Enkele jaren geleden zong ze dit nog avond aan avond in de musical Spamalot, maar komend seizoen heeft Linda Wagenmakers dan eindelijk haar ”rol” te pakken. Linda kruipt in de huid van Winniefred Grijpstuivers, de ietwat lompe beheerster van het meest ranzige urinoir van de stad.

Carrière

Linda Wagenmakers begon haar muzikale carrière in de hoofdrol van Kim in de originele Nederlandse versie van Miss Saigon in het Circustheater van Joop van den Ende theaterproducties. Linda speelde de bejubelde rol drie jaar lang en was ineens één van de grootste musicalsterren van het moment. Na Miss Saigon speelde Linda in de met een televizierring bekroonde dramaserie Westenwind. De titelsong Laat me vrij om te gaan bezorgde Linda haar eerste hit.

Theater

Na twee zeer succesvolle seizoenen met de Black Gospeltour in de Nederlandse theaters speelde Linda de met een Musicalfan-award bekroonde rol van Maggs in Rocky over the Rainbow. De baanbrekende originele productie kreeg in 2002-2003 een vervolg in een uiterst succesvolle nationale theatertour met louter goede kritieken en uitverkochte zalen.

2 jaar later vervulde Linda de hoofdrol in Love Me Just A Little Bit More, een musical komedie gebaseerd op de grootste hits van de Dolly Dots. Tevens speelde Linda hoofdrollen in de originele producties Hans en Grietje (Caramella) en Shhh… It Happens! (Sis, samen met o.a. William Spaaij).

In 2010 vertolkte Linda de rol van Lady of the Lake in Monthy Pythons’ Spamalot in de originele Nederlandse versie van V&V entertainment. De cast bestond ondermeer uit Johnny Kraaijkamp jr, Paul Groot, Owen Schumacher en Pepijn Gunneweg. Daarnaast was Linda te zien als Eponine tijdens Musicals in Ahoy en vertolkte ze het onvergetelijke And I Am Telling you uit de musical Dreamgirls voor een uitverkocht Ahoy tijdens Musical Classics.

In 2013 speelde Linda de rol van Alex Spoffort in de Dapa-productie van The Witches of Eastwick naast Joke de Kruijf en April Darby. In datzelfde jaar was zij ook te zien als Anastasia Steel in de musical Vijftig tinten… de parodie van Senf Productions.

Songfestival

In 2000 won Linda het nationale songfestival met haar legendarische act No Goodbye’s waarbij er dansers onder haar meer dan levensgrote zwart-witte jurk vandaan kwamen. No Goodbye’s leverde Linda een top tien notering in de Nederlandse top 40 op.

Stemactrice

Linda is een veelgevraagd stemactrice voor tekenfilms en Disney en Nickelodeon series en mocht maar liefst drie keer de hoofdrol vertolken in een avondvullende Disney speelfilm, waaronder Mulan (Mulan I en II) en Prinsess and the frog (Prinses Tiana).